Projects

Wolsey Close, Kingston upon Thames

Living, Low energy

New basement and extension to 1930’s detached house

This 1930s brick detached 4 bedroom property is situated adjacent to the Coombe Wood golf course in Kingston upon Thames in Surrey.

Our initial brief was to design a basement with flexible living space to accommodate guests and a wine cellar. During the design development the extension grew to accommodate a large master bedroom suite with boutique bathroom in keeping with the size of the ground floor living space.

Potter and Holmes obtained planning permission and the design was technically detailed in waterproof concrete with highly insulated Foamglas walls wrapped externally that deliver a U value well in excess of current UK Building Regulations.

The ground floor existing living space is opened up and articulated not by full height separating partitions, but by a sliding wall and a lightwell surrounded by glass balustrade. The vaulted ceilings add further impact to the designs of the master bedroom and living room with generous aspect and view to the gardens. The ground floor is fitted with large sliding and bi-folding glass doors and the bedroom is designed with a bay window sympathetic to the architecture of the 1930s with a modern ‘twist’ extending out into the landscape capturing the morning light.

New basement and extension to 1930’s detached house

Project details

Start date

June 2012

Completion date

June 2013

Project partners

Carpenter & Son Construction
Morph Structures
Stow Associates
Delta Lighting