News

What’s the vision?

To reinvigorate a tired 1960s concrete car park and make it fit for purpose in the increasingly vibrant Croydon town centre.

What was the problem with Ruskin Square?

Although this car park near East Croydon train station was still within its serviceable life, this did not mean that it was doing its job.

It looked awful and parts of the building’s structure were starting to fail. There was poor accessibility and there were serious problems with both safety and anti-social behaviour.

How did PCH bring their vision to life?

There were three elements to this project that we feel really helped transform this building:

1.The exterior: Repairing and enhancing the beautiful concrete corrugated façade returned the exterior to its former glory. Putting in new glass around the stairwell and lifts created open, light filled spaces people can actually enjoy, while having the surrounding area properly landscaped as a piece of urban forestry softened the look still further.

2.Safety:  The new berry edge system’s vision mesh and buffers now protect against full impact collisions and improves how safe the open edges are – it also looks much more inviting than the previous metal panels.

3.Signage and lighting: Internally, we introduced a bespoke ‘wayfinding’ system – painting arrows and clear level numbers onto columns, floors and walls in a bold yellow and grey super graphic. We installed a new LED light system for the walkways and put in lights on the roof level which had previously had no lighting at all. All this has made the space much safer and much easier on the eye.

And finally….

Ruskin Square Car Park is now an award winning renovation project – it won Best Car Park Refurbishment at the British Parking Awards 2018 and a 2018 RICS Award in the Infrastructure category.

You can read our full Ruskin Square case study here