Ealing Green Methodist Church

  • Sector: Community & Education
  • Client: Trustees of Ealing Green and United Reform Church Thames
  • Location: Ealing, London
  • Construction Cost: £675,000
  • Size: 800m2
  • Status: Completed July 2017

In response to the riots in west London in August 2011, the Methodist and URC commissioned a professional team to realise their vision for the 800sqm refurbishment, renovation and front landscaping of the 1860 Victorian built Ealing Green Church.  Our design focused on creating not only an uplifting and inspiring place of worship, but on creating spaces that would extend the church mission beyond the congregation and open up the building to the wider community. We introduced a sympathetic rear extension and carried out a sensitive renovation on a tight budget. Together they now provide a truly functional flexible space that sits at the heart of its community.  

Environmental upgrades 

  • 235 sqm floor of the Worship space was replaced with a concrete slab encapsulating toxic asbestos and unstable sleeper walls, all overlaid with a insulation and  screeded to achieve a U value of 0.16w/m2K.
  • Fabric u values improved to achieve 0.27 W/m2K to  walls, .16 W/m2K to floor, and roof 0.17 W/m2K
  • new LED lights controlled by motion sensors, a new boiler which heats the whole building through rapid response fan coil units
  • 12.5mm drylining to targeted external walls
  • recycling the large timber crucifix suspended over the altar for almost a century to create a new set of steps to access the pulpit.
prev / next